Energiatehokkuudeltaan heikoimmat rakennukset tulisi päivittää energiatodistuksen luokasta G vähintään luokkaan F vuoteen 2030 mennessä, ja julkiset sekä muut rakennukset vuoteen 2027 mennessä. Asuinrakennusten tulee olla peruskorjattuina vähintään F-luokkaan vuoteen 2030 mennessä ja vähintään E-luokkaan vuoteen 2033 mennessä.
Seuratessamme Suomen hallituksen toimia energiaremonteissa, eristyksen lisääminen seiniin on aina ollut suosittu toimenpide. Kuitenkin muovipussitalon lisäeristäminen ei aina ole kaikkein järkevin ratkaisu.
Suurin osa Suomen pientaloista ja rivitaloista suurten kaupunkien ulkopuolella lämpenee sähköllä, jonka hinta vaihtelee suuresti jopa saman vuorokauden aikana. Tämä johtuu ydinvoiman ja tuulivoiman suuresta osuudesta sähköntuotannossa, yhdistettynä kuorman kasvuun teollisuuden koneiden ollessa käynnissä.
Mikäli taloissa olisi huomattavasti enemmän termistä massaa, sitä voitaisiin hyödyntää säätökuormana niin, etteivät asukkaat edes huomaisi sitä, ja näin lämmityssähkön hinta pienenisi jopa alle neljäsosaan. Kun tätä termistä massaa lämmitettäisiin vielä lämpöpumpuilla, kustannukset putoaisivat entisestään.
Puulla on erinomainen kyky varastoida lämpöä, mutta sen siirtäminen puun sisälle on haasteellista. Finnshield on ratkaissut tämän ongelman.
Keväällä yritimme päästä Ympäristöministeriön Kira-ohjelmaan, jossa jaettiin rahaa kehityshankkeisiin elpymisvälineestä. Emme päässeet, mutta olemme jatkaneet kehityshanketta, ja nyt tavoitteenamme on tuotteen lanseeraus markkinoille vuoden 2024 toisella puoliskolla. Meillä on perusratkaisut suojattuna hyödyllisyysmalleilla ja nyt etsimme yhteistyökumppaneita talotehtaisiin, energialaitoksiin ja asuntojen peruskorjauksia tekeviin yrityksiin.
Yksi ensimmäisistä tuotteistamme tulee olemaan rivitalojen energiaremontti, jossa asuntojen väliin asennetaan Finnshield-lämpöakut ilmalämpöpumpuilla.
Mitoituksena käytetään esimerkiksi oheisen kuvan ratkaisua, jossa asunnon lämpötila voidaan pitää vakiona, vaikka sen lämmitys olisi kytketty pois verkosta kahdeksan kalliin sähkötunnin ajaksi vuorokaudessa.
Koska Finnshield-elementit on valmistettu puusta, asunnoissa on myös merkittävä hiilivarasto. Halvoilla sähkötunneilla tuotettu sähkö on lähes aina peräisin tuuli-, vesi- ja ydinvoimasta, eli se on hiilidioksidivapaata. Puuta polttamalla tehty sähkö ja kaukolämpö tuottaa lähes 10 kertaisen hiilidioksipäästön mitattuna voimalaitoksen piipusta eikä poliitikon suusta.